Angst is een hele normale, nuttige en vaak voorkomende emotie. Angst waarschuwt je voor gevaar en bereidt je lichaam voor om te reageren: vechten of vluchten. Wanneer je vaak angstig bent en daardoor alledaagse situaties liever uit de weg gaat, is er mogelijk meer aan de hand. Praat er eens met iemand over en ga eventueel naar je huisarts.
Je kunt angst op verschillende manieren herkennen bij jezelf. Zo ben je bijvoorbeeld erg op je hoede, adem je snel, transpireer je, heb je een droge mond en/of gespannen spieren. Soms kan dit uitmonden in een paniekaanval. Een paniekaanval kan heftig zijn en kan – zeker voor je eigen gevoel – lang duren. Belangrijk om te weten is dat een paniekaanval vanzelf overgaat en niet gevaarlijk is. Wel kost het veel energie en zul je tijd nodig hebben om te herstellen.
Om er achter te komen waar jij precies bang van wordt, kan het helpen om een zogenaamd gedachtenschema in te vullen. Een voorbeeld vind je hier beneden. Tevens vind je er een document met voorbeelden van veelgemaakte denkfouten of niet-helpende gedachten. Tenslotte staan er een aantal verwijzingen naar websites met meer uitleg over angst en paniek en hoe je hier mee kunt omgaan.
– Download document ‘Gedachtenschema’
– Download document ‘Niet-helpende gedachten’
– Zelfhulp