Dokter Cleef is per 1 januari 2019 gestopt als vaste huisarts in onze praktijk. Op 21 december hebben we met een fantastisch feest afscheid van hem genomen. Tot aan zijn definitieve pensioen later dit jaar zal hij soms nog aanwezig zijn als waarnemer. We willen hem veel geluk en gezondheid wensen met zijn “nieuwe” toekomst.
Hieronder vind je de afscheidsbrief van dokter Cleef.
Beste Mensen,
Er is een tijd van komen: 1 juli 1987
En er is een tijd van gaan: 1 januari 2019
En in die 31 jaar ertussen is veel gebeurd.
Toen ik in Venlo-Zuid als huisarts startte waren er 6 mensen werkzaam in de praktijk. Nu zijn er 23 mensen actief in de maatschap. Een enorme groei dus. Dit komt doordat de werkzaamheden fors zijn uitgebreid o.a. door nieuwe taken: Diabetes, COPD, Ouderenzorg, Hart en Vaatziekten, Geestelijk Gezondheidszorg. Maar ook omdat er steeds meer zorg vanuit het ziekenhuis door de eerste lijn wordt overgenomen. U als patiënt wordt mondiger, heeft meer tijd nodig, het aantal klachten per consult neemt toe. De assistentes vormen de spinnen in het web, de onmisbare schakels tussen u als patiënt en wij als dokters.
Door deze groei hadden we een groter gebouw nodig en in 2002 hebben we ons nieuwe pand betrokken. We zijn nog elke dag blij dat we in zo’n fantastische ruimte mogen werken, die goed uitgerust is en waar we kwalitatief hoogwaardige zorg kunnen leveren. In 2014 hebben we de aanbouw gerealiseerd.
Hoe meer mensen, hoe meer er geregeld moet worden. Managen kost steeds meer tijd en gelukkig krijgen we daar nu hulp bij. Ook zijn we meer wijkgericht gaan werken. Het Groene Kruis werkt al langer vanuit de praktijk en als laatste is ook het Huis van de Wijk actief geworden. De diëtiste en de podotherapeut zijn wekelijks aanwezig. Op deze manier kunnen we een steeds betere integrale eerstelijnsgezondheidszorg garanderen, die op de toekomst gericht is.
En hoe heb ik dat nu ervaren?
Ondanks toenemende druk vind ik het huisartsenvak nog steeds een geweldig mooi vak. Als huisarts zijn wij bevoorrechte mensen. Wij zijn deelgenoot van mensen op cruciale momenten in hun leven. Het helpen daarbij maakt dat je zelf ook weer een stukje vollediger mens wordt.
Ik heb patiënten geboren zien worden die nu op hun beurt ook weer kinderen hebben. Je leert sociale verbanden in een wijk kennen die van belang zijn voor het interpreteren en begrijpen van klachten. In de arts-patiëntrelatie is dat van wezenlijk belang voor het pluis-niet pluis gevoel.
Ik heb het voorrecht gehad om huisartsopleider te mogen zijn en ben betrokken geweest bij het opleiden van 14 huisartsen. Het verbonden zijn met de universiteit van Maastricht en het enthousiasme van de jonge dokters gaven me ook telkens weer nieuw elan voor mijn eigen functioneren.
En last but not least: ons eigen team. We kunnen trots zijn op de sfeer binnen onze groep, de werklust, de onderlinge band, het beroep kunnen doen op elkaar. Als collega’s vertrouwen we elkaar, vullen elkaar aan daar waar het nodig is. Dankzij dit enthousiasme is Venlo-Zuid zoals het is: een fijne praktijk om te werken, voor de patiënt een laagdrempelige voorziening waar hij/zij goede medisch-maatschappelijke zorg krijgt.
Bij dit alles is de steun van het thuisfront van onschatbare waarde geweest. Zij hebben het mede mogelijk gemaakt dat ik zoveel tijd aan de praktijk heb kunnen besteden en hebben mij daarbij ondersteund. Ik ben hen daar zeer dankbaar voor.
Ik wil u bedanken voor het vertrouwen dat u in mij hebt gesteld. Ik zal ongetwijfeld fouten hebben gemaakt maar ik heb in die 31 jaar steeds naar best vermogen gehandeld.
Ik zal jullie gaan missen.
Maar er lonkt ook een nieuwe toekomst: niet meer tot 19.00 uur werken, geen verplichte diensten meer, meer tijd voor hobby’s en reizen, ons kleinkind in Amsterdam.
Het gaat jullie goed, “weej zeen ós” vast en zeker, somewhere, somehow.
Adios, vaarwel, op een heilzaam leven met veel gezondheid.
Theo Cleef