Algemeen

Even voorstellen

Als je op deze website terecht komt, ben je waarschijnlijk benieuwd hoe je jouw geestelijke gezondheid kunt verbeteren. Daarvoor heb je misschien al contact opgenomen met je huisarts. Mogelijk heeft hij je toen doorverwezen naar de praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ). De POH GGZ is een professionele medewerker met ruime kennis en ervaring in het werkveld van de geestelijke gezondheid. De POH's GGZ die werkzaam zijn in Huisartsenpraktijk Venlo-Zuid, zijn Carla Hanssen en Ruud Versteden. 

 

Carla

Carla

Mijn naam is Carla Hanssen. Sinds ik mijn opleiding HBO Verpleegkunde in 1991 afrondde, ben ik werkzaam geweest bij diverse werkgevers in de regio op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Ik heb o.a. gewerkt als verpleegkundige, begeleider, indicatiesteller en behandelmedewerker. Sinds september 2014 ben ik werkzaam als POH GGZ in Huisartsenpraktijk Venlo-Zuid.

 

Ruud

Ruud

Mijn naam is Ruud Versteden. Ik heb (neuro)psychologie gestudeerd en werk sinds 2010 in de geestelijke gezondheidszorg. Ik heb ervaring opgedaan bij diverse instanties in de regio, zowel met volwassenen als met kinderen. Sinds april 2015 werk ik als POH GGZ in Huisartsenpraktijk Venlo-Zuid.

 

GGZ-stelsel

Op 1 januari 2014 heeft er grote verandering plaats gevonden in de organisatie van de Geestelijke Gezondheidszorg in Nederland. Hier lees je wat er veranderd is en wat dat voor jou betekent. 

 

Leefstijl

Goed zorgen voor je lichaam en je geest is heel belangrijk voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit geldt bij alle soorten klachten en op alle leeftijden. Bekijk onderstaand document eens op je gemak en bepaal wat jij nog kunt verbeteren aan jouw leefstijl.

Download folder 'Lekker in je vel!'

 

Hulpvraag

Als je aan de slag wilt met met je geestelijke gezondheid, is het belangrijk dat je zelf goed nadenkt waar je precies last van hebt en wat je graag wilt veranderen. Verder is het belangrijk om je te realiseren dat je er zelf veel tijd en energie in zult moeten stoppen; niemand anders gaat het voor jou doen. Onderstaande vragenlijst kan jou helpen om na te denken over je hulpvraag en je motivatie om te veranderen.

Download vragenlijst 'Motivatie en hulpvraag'

 

Groepen

Naast een-op-een gesprekken is het ook mogelijk om in groepsverband met je klachten aan de slag te gaan. Als je hier interesse in hebt, geef dat dan zeker aan bij je POH GGZ!

 

Zorgprogramma

Als jouw huisarts je heeft doorverwezen naar ons dan vindt de behandeling plaats binnen een zogenaamd zorgprogramma. Meer uitleg over het zorgprogramma vind je hier.

 

Handige informatie

Enkele betrouwbare websites die uitleg geven over algemene en specifieke psychische klachten, hun oorzaak en behandeling, vind je hier beneden:

Fonds Psychische Gezondheid

Korrelatie

Nationale Zorggids

Sensoor

- GGZ Nieuws

 

Digitale hulp

Tegenwoordig kun je veel informatie, tips en oefeningen vinden op internet. Een aanrader is de site Mirro. Daar vind je voor de meest voorkomende klachten een handige, duidelijke en bovendien kostenloze internetmodule.

Mirro

Ook kun je handig gebruik maken van je smartphone. Denk bijvoorbeeld aan applicaties die je kunnen helpen bij het organiseren van je leven, bij het onthouden en volhouden van dingen die je helpen, het bijhouden en onderzoeken van je klachten etc. Een applicatie die we je zeker niet willen onthouden is de VGZ Mindfulness Coach: hierin vind je tientallen ontspannings- en aandachtsoefeningen. Wunderlist is een voorbeeld van een handige to-do app. Wees vooral creatief: bedenk wat jij nodig hebt en wat voor app jou daar bij zou kunnen helpen!

- VGZ Mindfulness Coach

- Wunderlist